När elektriska system som växlar, transformatorer, isolatorer eller frånkopplingar och skarvar misslyckas, kan resultaten bli katastrofala.

Ultraljudsinspektion kan utföras på alla spänningsnivåer (låg, medel och hög) och används för att detektera:

  • Korona
  • Partiell urladdning eller Tracking
  • Arcing
  • Mekaniska vibrationer (transformatorer)

SÄKERHETAnvänd ett ultraljudsinstrument för att skanna innesluten elektrisk utrustning innan den öppnas för ytterligare inspektion.

EFFEKTIVITETPå grund av egenskaperna hos ultraljud kan en Ultraprobe snabbt och enkelt lokalisera en urladdning.

KORREKT DIAGNOSITIKProgramvara för ultraljudsspektralanalys hjälper till att identifiera ljudmönster relaterade till elektriska emissioner.

Så fungerar ultraljudsinspektion

Partiell urladdning/Tracking, arcing och korona producerar alla jonisering som stör de omgivande luftmolekylerna. En Ultraprobe upptäcker högfrekventa ljud som produceras av dessa emissioner och översätter dem (via heterodyn) ner till de hörbara områdena. Den specifika ljudkvaliteten för varje typ av emission hörs i hörlurar medan intensiteten på signalen observeras på en displaypanel. Dessa ljud kan spelas in och analyseras genom programvara för ultraljudsspektrumanalys för diagnos och rapportering.

Normalt bör elektrisk utrustning vara tyst, även om viss utrustning som transformatorer kan producera ett konstant 50-cyklers brum, eller vissa konstanta mekaniska ljud. Dessa ska inte förväxlas med det oberäkneliga, fräsande stekningen, ojämna och poppande ljudet av en elektrisk urladdning.

Inspektion & Diagnostik

Innan du påbörjar någon inspektion av elektrisk utrustning, se till att se över din anläggnings eller företagets säkerhetsrutiner. Vi skannar utrustningen med ultrasonden och på grund av ultraljuds egenskaper kan vi snabbt och enkelt fastställa platsen för urladdningen. Använd en parabolisk mikrofon när det inte är möjligt att komma nära testutrustningen, till exempel av säkerhetsskäl eller vid inspektion av luftledningar. UE Systems har två modeller, en parabolisk skål – Ultrasonic Waveform Concentrator (UWC) och Long Range Module (LRM). Dessa mycket känsliga, riktningssensorer fördubblar detektionsavståndet för en standardskanningsmodul och ger exakt noggrannhet.

För mer exakt diagnos hjälper spektralanalysprogramvaran för ultraljud att identifiera ljudmönster relaterade till elektriska emissioner genom spektrala (FFT) och tidsserieskärmar. Vissa av de mer avancerade instrumenten har inbyggd ljudinspelning medan andra har inbyggda spektralanalysskärmar för att ge en diagnos på plats.