In de procesindustrie gaat gemiddeld 20-30% van de opgewekte perslucht verloren door slijtage aan leidingsystemen, kleppen, ventielen en afsluiters. Perslucht opwekken kost veel energie en dus geld. Lekkagedetectie betaalt zich dan ook snel terug.
Kleine lekkages zijn voor de mens meestal niet waarneembaar. Grotere lekkages zouden dat normaal gesproken wel zijn, maar worden vaak overstemd door omgevingsgeluiden. Daarom wordt voor het opsporen van lekkages veel gebruik gemaakt van ultrasone instrumenten.
LAWAAI
Persluchtspecialist Airsave werkt met de Ultraprobe 3000 van UE Systems. Dit instrument werkt met een vaste frequentie van 50 KHz. Pim
Duterloo, eigenaar van Airsave, legt uit wat daar het voordeel van is. “Doordat dit detectiepistool niet gevoelig is voor de lage frequenties die de machines in de fabriek produceren, is het ook te gebruiken in de meest lawaaierige omgeving, dus ook als het productieproces in volle gang is.” De meetresultaten worden dus niet beïnvloed door de herrie. Wat de resultaten wel kan beïnvloeden zijn sponsachtige texturen en rubbers in de ruimte, omdat die geluidsgolven kunnen absorberen.